Cukinia





Opis
FAQ, czyli najczęściej zadawane pytania dotyczące CUKINII 1. Cukinia czy kabaczek, oto jest pytanie? Jak kto woli, bo to jedno i to samo. Cukinia pochodzi z rodziny dyniowatych i spotyka się ją w różnych odmianach, a ta najpopularniejsza przypomina ogórka i znajduje się na zdjęciu powyżej. 2. Jaka jest historia cukinii? Do Polski przywędrowała po wojnie z Włoch wraz z nazwą, która po włosku brzmi zucchino i oznacza „mała dynia” w Europie zaś znalazła się przepływając Atlantyk z Meksyku i Ameryki Południowej. 3. Czy można cukinię jeść na surowo? Cukinię można jeść na surowo, jednak najsmaczniejsze będą młode cukinie. 4. Skąd pochodzi cukinia sprzedawana w naszym sklepie? W sezonie, czyli w okresie letnim grzechem byłoby nie sprzedawać polskiej cukinii. Poza sezonem cukinia w naszym sklepie jest pochodzenia zagranicznego. 5. Czy cukinia ma jakieś właściwości? Cukinię docenią Ci, którzy poddani są restrykcyjnym dietom. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna (15 cal na 100g) i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jest dobra na nadkwaśność żołądka, zawiera beta karoten, witaminy, oraz pierwiastki jak potas, żelazo i magnez. Cukinia jest jednym z pierwszych warzyw, które można podawać niemowlakom. 6. Cukinia - można z niej zrobić prawie wszystko! Najbardziej znana forma podawania cukinii to cukinia faszerowana, czy cukinia z grilla ale ze względu na swój delikatny smak nie jest warzywem dominującym i to powoduje, że jest uniwersalna. Oznacza to, że można z niej zrobić prawie wszystko i dodać prawie wszędzie. Poniżej kilka pomysłów jak wykorzystać to wielowymiarowe warzywo:
Wartości odżywcze cukinii (w 100 g) Białko ogółem - 2.71 g Tłuszcz - 0.40 g Węglowodany - 3.11 g Błonnik - 1.1 g |